Paastip!: Mango cheesecake

 

Goooeeeeede vrijdag! Vandaag is het alweer goede vrijdag. Heerlijk zo’n lang weekend, lekker volledig je week ritme kwijt. Maar dat is allemaal niet erg want je hebt een soort kleine mini vakantie. Ik moet bekennen ik zit nog in mijn badjas en charming pyjama. Normaal kan dat niet want dan begint het spitsuur s’ ochtends al 5 minuten voordat ik werkelijk wakker ben. Enfin van de week dacht ik laat ik eens een leuke paas taart bedenken. Niet omdat het moet maar gewoon omdat het kan. Na wat research over seizoensfruit kwam ik uit bij de mango. Hij heeft ook zo’n lekker paas kleurtje dus helemaal goed. Ik heb besloten een cheesecake te maken met een mango gelei erbovenop. Ik moet zeggen hij is goed gelukt en zeker een aanrader voor de komende paasdagen. Hou er wel rekening mee dat een nachtje in de koelkast het beste is voor deze cheesecake. Maar dan kan je mooi op paas ochtend de gelei maken en er s’ middags heerlijk van genieten!

ingrediënten voor een cheesecake van 20 cm:

Bodem:

  • 100 gram digestive koekjes
  • 50 gram suiker
  • 40 gram gesmolten boter
  • 2 el geraspte kokos

Vulling:

  • 1 grote goed rijpe mango gepureerd of diepvries mango (200 gram)
  • 340 gram roomkaas
  • 100 gram suiker
  • paar druppel vanille extract of het merg van 1 vanille stokje
  • 2 grote eieren

Mango gelei

  • 60 gram glucosestroop*
  • 250 gram gepureerde mango kan blokjes uit de vriezer of een verse
  • 2 blaadjes gelatine

Decoratie:

  • Enkele leuke en lekkere paas zoetigheden om hem te versieren. Eitjes of zoals op de foto wat suikerwerk kippetjes!

Extra:

  • 20 cm springvorm
  • bakpapier
  • thermometer

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Ik heb de onder/boven warmte hiervoor gebruikt omdat dat in de meeste gevallen toch het beste werkt. Doe een bakpapiertje op de bodem van de springvorm en vet de randen licht in.

Bodem:

Maal de koekjes fijn (keukenmachine of in een dikker boterhamzakje en fijn slaan met een deegroller). Meng deze met de suiker en de kokos en voeg hier de gesmolten boter aan toe. Roer dit even goed door waarna je het in de springvorm doet en goed aandrukt. Dit kan je doen met de bolle kant van je lepel of met je handen. Bak de bodem 12 minuten af in de oven. Hierna haal je hem eruit en laat je hem weer afkoelen.

Vulling:

Voor de vulling schil je de mango. Ik doe dit altijd gewoon met een dunschiller. Daarna snij je het vruchtvlees rond de pit van de mango eraf. Dit pureer je tot een fijne/egale puree. Gebruik echt een zeer rijpe mango want dit smaakt toch het allerlekkerste en is minder “draderig”. Ik sta altijd als een soort mango fluisteraar in de supermarkt. Je kan het natuurlijk voelen maar ook zeker ruiken bij het steeltje. Wanneer je de zoete geur ruikt heb je de goede te pakken. Is hij nou nog niet helemaal rijp leg hem dan gewoon even tussen je bananen op de fruitschaal dan gaat het net even wat sneller.

Klop de roomkaas, suiker en vanille in een kom tot een egaal mengsel. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Voeg als laatste de mango toe en zorg dat je de randen goed meeneemt zodat alles goed gemengd is. Giet de vulling op de bodem en zet de cheesecake 60/65 minuten in de oven. Hij is klaar als de rand wat goudbruin gekleurd is. Het midden mag nog een beetje wiebelen maar niet nat meer zijn. Laat de cheesecake uit de oven een uurtje afkoelen en zet hem daarna een nachtje in koelkast.

Mango gelei:

Wanneer de cheesecake een nachtje in de koelkast heeft gestaan of echt goed koud is kan je de gelei maken. Dit doe je door de gelatine te weken in koud water. Verwarm in een pannetje 50 gram van de mango puree samen met de glucosetroop* tot 80 graden. Haal het pannetje van het vuur en los hier de uitgeknepen gelatine in op. Roer het mengsel goed door en schenk het vervolgens bij de rest van de mango puree. Roer wederom dit weer goed door en daarna kan je het op de cheesecake schenken. Ik heb alleen in het midden gedaan maar je zou hem ook wat over de randen kunnen laten lopen.

 

*glucosetroop. Dit is kant en klaar te krijgen bij de wat betere bakwinkels, groothandels of internet. Je kan het echter ook gewoon zelf maken dit doe je door:

125 gram druivensuiker (gewoon te verkrijgen bij de AH van zonnatura) samen met 2 theelepels water op te laten lossen in een pannetje. Breng het aan de kook en laat het een minuutje koken. Klaar is kees! Je kan het ook gewoon in een schoon goed af te sluiten potje bewaren. Met deze hoeveelheid heb je genoeg voor dit recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *