Oranjekoek

Morgen is het alweer koningsdag. Ik merk dat ik mezelf nog steeds moet corrigeren want Koninginnedag klinkt in mijn hoofd nog beter. Kwestie van wennen. De dag waarop iedereen zich oranje kleed en al zijn rommel bijna weg geeft. Ik ben daar niet anders is, vroeger zat ik elk jaar samen met mijn zus op de vrijmarkt in Appingedam. Op zoek naar het beste plekje. Al jaren heb ik dit niet meer gedaan maar morgen mag ik weer. Onder het mom van: nu heb ik  kinderen, heb ik al mijn “rommel” bij elkaar gezocht (mijn rommel is maar 10% de rest is van de kinderen en ik heb nog een hele witgoed afdeling van mijn ouders gekregen). Wij staan alleen niet in Appingedam morgen maar in Loppersum bij mijn zwager en schoonzusje! Zij wonen werkelijk op de beste plek voor de Lopster vrijmarkt, dus inpakken en naar Loppersum dachten wij. Het blijkt alleen wel dat het begint om 6:00 s ochtends…. Nou zou ik heel graag willen zeggen hoe ongelofelijk vroeg dat is voor ons maar die vlieger gaat niet op. Wij hebben namelijk een zoon die naast dat hij s nachts nog wel wakker kan worden ook s ochtends vroeg rond die tijd wakker is. Dus het spijt mij voor alle kersverse ouders die denken dat ze op den duur wel doorslapen omdat het lijkt alsof dat bij iedereen gebeurd behalve bij jou. Welcome to my world! The real world. Maar koningsdag daar waren we, je kan wel merken dat het vroeg was vanochtend. Bij de koningsdag hoort natuurlijk een oranjekoek. Je weet wel zo’n bruine koek met spijs ertussen. Glazuurlaagje en een merkwaardige soort van slagroom met een knispertje. Wil je dit nou eens zelf proberen (het is absoluut aan te raden!) dan is hier het recept. Hij komt uit het Nederlands Bakboek, super leuk bakboek. Ik heb alleen in plaats van 50 gr gekonfijte sinaasappelschil, de rasp van 1 sinaasappel gebruikt.

Ingrediënten:

Deeg

  • 300 gr bloem
  • 25 gr maizena
  • 100 gr boter, in blokjes
  • 150 gr kristalsuiker
  • 1/4 tl zout
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 tl anijszaad
  • 1/4 tl gemalen kardemom
  • 1/4 tl vers geraspte of gemalen nootmuskaat
  • de schil van 1 sinaasappel
  • 1 ei
  • 60 ml water

Vulling

  • 300 gr amandelspijs
  • 1 ei, losgeklopt (houd 1 theelepel apart)

Glazuur

  • 200 gr poedersuiker
  • ongeveer 3 el sap van de sinaasappel
  • klein beetje oranje kleurstof

Extra

  • decoratie voor erop zoals spikkels, fondant kroontjes oid

Bereiding:

Doe de bloem met de maizena in een grote kom en meng deze goed. Voeg de boter toe en wrijf het geheel met je vingertoppen door elkaar tot het op broodkruimels lijkt. Dit kan je ook makkelijk en snel in een keukenmachine doet (heb ik gedaan!) met behulp van het meshelpstuk. Doe de suiker, zout, bakpoeder en de specerijen erbij en meng alles goed door. Voeg als laatste de schil van de sinaasappel toe. Klop het ei en het water goed door elkaar. Voeg dit bij de rest van de ingrediënten in een andere kom en kneed het tot een samenhangend deeg. Bij mij was het heel plakkerig dus ik heb het op den duur met de gummispatel door elkaar “gemengd”. Maak er een bal van dek deze af en plaats hem in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

Verkruimel de amandelspijs in een kom. De het geklopte ei erbij en kneed het geheel tot een gladde, zachte pasta.

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.

Pak het deeg er weer bij en deel het in twee stukken. 1 net even wat groter dan de ander. Leg het grote stuk op een met bloem bestoven werkvlak. Bestrooi de bovenkant royaal en rol uit tot een vierkant van 25×25 cm. Pak de lap voorzichtig op want deze is breekbaar en leg hem zonder enige twijfel op de bakplaat. Je kan de deegroller hiervoor gebruiken door hem daar deels omheen te rollen. Neem nu kleine beetjes van het amandelspijs en verdeel dat over de deegplak. Laat 1 cm vrij aan de randen. Neem vooral geen grote klodders want dan heb je kans dat je het deeg nog verder uitrekt. Vouw de zijkanten naar binnen over de spijsvulling. Rol de tweede lap met voldoende bloem uit tot 21×21 cm. Net voor je deze bovenop de andere legt smeer je de ingevouwen randjes in met het ei wat je nog over had gehouden. Wanneer de bovenste plak erop ligt ga je met de deegroller zacht over de bovenkant om deze mooi plat te maken en daarna druk je de zijkant goed aan. Prik met een vork de bovenkant op meerdere plaatsen in. Bak de koek in ongeveer 30 minuten gaar. De zijkanten zullen dan licht goudbruin zijn, maar de bovenkant nog een beetje zacht. Laat de koek op de bakplaat afkoelen.

Voor het glazuur zeef je de poedersuiker en hier doe je de eetlepels uitgeperste sinaasappel bij. Bekijk goed of er nog een beetje sap bij moet of juist niet. Het moet een dik mengsel zijn wat je nog wel kan roeren. Indien je vloeibare kleurstof erbij doet hou er dan rekening mee dat je iets minder sap erbij doet. Schenk de glazuur op de koek en strijk hem met een paletmes of gewoon mes gelijk glad. Laat het glazuur opstijven. Deze koek is het lekkerste als je hem even een nachtje goed ingepakt weg zet dus ideaal om vandaag te maken en morgen te eten! Lang leve de koning, hoezee!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *