Kersenvlaai

kersenvlaai-2

Ik heb een dochtertje van drie jaar oud die op dit moment helemaal in to prinsessen is. Niet zomaar prinsessen, nee, de echt disney prinsessen. Voornamelijk de “gouwe ouwe” en dan spant sneeuwwitje de kroon. Ik weet van mijzelf nog goed dat ik die film wel honderd keer heb gezien. Stiekem vind ik het ook helemaal niet erg, deze nieuwe royal rage. Wat ik mij wel realiseerde toen ik naast hun zat (mijn zoon kijkt namelijk ook graag mee..) dat het werkelijk de allereerste keer was dat ze de film zagen. Het hele sprookje kende ze nog niet dus ze zaten echt vol spanning. Je hebt het moment dat de oude bedelvrouw (de gemene stiefmoeder verkleed als hele lelijke maar eigenlijk ook best wel enge bedelvrouw) zit te pushen om sneeuwwitje die appel te laten eten. Ondertussen zie je alle vriendelijke bosvriendjes de dwergen aansporen nu direct naar huis te gaan. De spanning wordt gigantisch opgebouwd… en je ziet die gezichtjes want ze hebben nog de illusie dat de dwergen op tijd kunnen zijn. Je ziet het hun hopen. Maar dan zijn ze te laat. Volledig in shock zitten mijn kinderen op de bank. Wat nu? Hoe moeten ze verder? Gelukkig komt de prins die heeeeel het land rond is gegaan op zoek naar het meisje wat zo ongelofelijk hoog kan zingen dat geen enkele moeder dat kan evenaren. En hij geeft haar een echte liefdes kus, kinderen weer blij!

Hoe kom ik nou bij deze taart? Toen ik nog jong was en vol spanning op de bank zat zag ik sneeuwwitje een taart maken. In mijn hoofd een vlaai (na goed te kijken een hartige erwten taart, maar dat doet er niet toe!). Sneeuwwitje heeft al haar bosvriendjes ik mijn zo rood als haar lippen kitchen aid. Zij had (blijkbaar) haar erwten ik mijn kersen en we leefden nog lang en gelukkig. Behalve mijn buren want die hebben wellicht gehoord hoe ik die hoge noten probeerde te halen…

Ingrediënten

Vlaaibodem

  • 225 gr bloem
  • 1 tl gedroogde gist
  • 1,5 el kristalsuiker
  • snuf zout
  • 35 gr gesmolten boter
  • 1 ei
  • 80 ml lauwe melk

Vulling

  • 2 blikken kersen vlaaivulling

 Extra

Bereiding

Deze kersenvlaai is eigenlijk heel erg simpel maar super lekker. De vulling doe ik gewoon met kant en klare vlaaivulling, te verkrijgen in de supermarkt. Je kan het jezelf zo moeilijk maken als je zelf wilt door bijvoorbeeld wel vers fruit te gebruiken, maar soms heb je gewoon zin in lekker (en) simpel.

Je begint met het maken van de bodem. Dit is een gistdeeg dus dit vergt wat spier oefeningen. Ik kneed dit deeg altijd voor de helft in de machine en daarna nog met de hand. Verwarm de melk totdat hij lauwwarm is en doe hier de gist bij in. Gist houdt van warmte en hiermee “schud” je hem alvast een beetje wakker. Doe alle droge ingrediënten bij elkaar en maak een kuiltje in het midden. Giet in dit kuiltje het melk mengsel, de boter en het ei. Je gaat het deeg nu goed kneden totdat hij soepel, zacht en niet meer plakkerig is. Voor een soepel deegje ben je wel 10 minuten bezig. Vandaar dat ik altijd begin met de machine en daarna kneed ik zelf nog een dikke 5 minuten. Als je deeg goed is vorm je hier een bal van en leg je deze in een met bloem bestoven kom. Maak een theedoek vochtig en doe deze erover heen. Plaats de kom op een een warme tochtvrije plek en laat hem zo ongeveer 45 min rijzen. Hij moet 2x zo groot zijn geworden.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Wanneer je deeg gerezen is sla je hem terug (dit werkt ook goed tegen de stress een gistdeeg!) en kneed hem snel nog even door. Neem ongeveer twee derde van het deeg en rol deze tot ongeveer 30 cm in doorsnee. Bekleed je vlaaivorm nu met het deeg en laat het overtollige deeg over de zijkant hangen. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem zodat eventueel stoom weg kan. Dek de bodem af met de theedoek en laat hem nog even 10 minuten rusten. In deze tijd kan je alvast het raster gaan maken met een mal voor een rastervlaai. Uitleg hierover vind je hier. Je kan er ook voor kiezen stroken te snijden en hem op die manier zelf te bedekken. Een tip: stroken snijden werkt altijd goed met een pizzasnijder!

Na tien minuten schep je de vlaaivulling op de bodem en dek je hem af met of het raster of de zelf gesneden stroken. Laat ook de bovenkant wat hangen over de zijkant. Je kan nu met een mesje over de bovenkant van de zijkant en zo druk je de boven en zijkanten op elkaar terwijl je tegelijk het overtollige deeg afsnijdt (dit doet sneeuwwitje prachtig voor in de film trouwens!). Strijk de bovenkant af met wat geklopt ei en strooi er een beetje rietsuiker over. Plaat hem nu ongeveer 25-30 minuten in de oven en houdt hem goed in de gaten. Wordt hij te donker? Dan zet je de oven op 180 graden is hij nog te licht dan laat je hem er gewoon nog even in. Zo bruin als goud is de kleur die hij moet hebben en niet zo zwart als ebbenhout. Haal hem uit de oven en laat hem 10 minuutjes afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Daarna is het gewoon een kwestie van al zingend je bosvriendjes en dwergen verzamelen en aanvallen. Met een beetje geluk doen zij de afwas voor je!

 kersenvlaai-1

Een gedachte over “Kersenvlaai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *