Julia’s fris en fruitige bosvruchten schuimtaart

image

Mijn lieve mooie nichtje julia werd alweer 13 jaar. Reden genoeg voor taart dacht ik. Maar dit keer stond ik niet alleen in de keuken, nee ze moest helpen. Het klinkt nu heel dwingend maar dat viel reuze mee. Ze vond het zelf ook erg leuk! Allereerst vroeg ik haar natuurlijk: “wat wil je maken?”. Haar familie kennende zou er nu iets komen met een vulkaan van chocolade en karamel dus ik hield mijn hart al vast. Tot mijn grote verbazing begon ze met: “nou ik vond die bosvruchten creme van de bruidstaart wel erg lekker…..” HUH!!?? Daarom vind ik Julia altijd zo leuk! Ze wilde gewoon wat anders, iets fris en fruitigs. We hebben er natuurlijk wel wat chocolade tegenaan gegooid (haast letterlijk) maar het bleef heel netjes. Het resultaat daarentegen was ge-wel-dig. Simpel maar geniaal lekker. Het was een taart waar je makkelijk 16 stukjes uit kon snijden en die waren ook snel weg!

Wat is het nou precies geworden? Een taart opgebouwd uit vanille schuim, bosvruchten botercreme, verse vruchten en witte chocolade. Ik denk dat ik namens Julia (en de rest van de verjaardagsgasten mag spreken) een aanrader!

Ingrediënten:

Schuimbodem

 • 150 g eiwit
 • 300 g suiker

Bosvruchtensap

 • 675 gr zomerfruit uit de vriezer (bij de AH 3 pakjes)

Bosvruchten banketbakkersroom

 • 500 ml bosvruchtensap
 • 4  eidooiers
 • 150 gr suiker
 • 2 el bloem

Botercreme

 • 500 gr roomboter
 • 120 gr poedersuiker

Vulling & decoratie

 • 250 gr aardbeien
 • 150 gr blauwe bessen
 • witte chocolade vlokken

Bereiding:

Schuimbodem

Verwarm de oven voor op 80 ºC.

Mix het eiwit in een vetvrije kom (dit kan je doen door hem even goed af te wassen of hem schoon te maken met een keukenpapiertje met wat citroen/limoen sap) met de helft van de suiker schuimig. Voeg beetje bij beetje de overige suiker toe tot er stijve pieken ontstaan.

Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en teken er 3 cirkels van circa 24 cm doorsnee op. Verdeel het eiwit over de drie cirkels en strijk glad met een paletmes. Droog het schuim circa 3,5/4 uur in de oven. Aangezien ik geen hele grote oven heb teken ik op beide bakplaten een hele cirkel en een halve. Die twee halve die je dan hebt gebruik je in het midden van de taart.

Bosvruchtensap

Verwarm het bevroren fruit in een pan totdat het ontdooit en zacht is. Daarna zet je de staafmixer erin en mix je het tot een puree. Pak er een zeef bij en zeef nu de puree zodat je een mooie dikke sap krijgt zonder stukjes.

Bosvruchten banketbakkersroom

Bosvruchten sap aan de kook brengen. Meng de eidooiers eerst met de suiker en roer daarna pas de bloem erdoor. Schenk het hete sap bij de eidooiers, roer goed door en schenk terug in de pan. Gaar al roerende op laag vuur. Schenk de bosvruchtenroom in een schaal of groot bord. Dek hem af met huishoudfolie en laat hem afkoelen.

Botercreme

Draai de boter samen met de poedersuiker in ongeveer 10 minuten luchtig (heb je een staande mixer deze er vooral bijpakken!) Daarna voeg je langzaam de bosvruchten banketbakkersroom eraantoe en meng je hem een paar seconden op de hoogste stand.

Opbouwen

Was het fruit en snij de aardbeien door de helft. Je begint nu met 1 schuimcirkel. Neem ongeveer 1/3 van de creme en smeer deze erop. Leg hier de aardbeien op en daarna de tweede schuimcirkel, druk deze een beetje aan. Herhaal nu het bovenstaande maar dan ipv de aardbeien de blauwe bessen erop. Sluit af met de laatste schuimcirkel. Met de overige creme smeer je de zijkanten en bovenkant af. Een gummyspatel en paletmes zijn heel handig hierbij!

Verkruimel de vlokken een beetje zodat de stukjes iets kleiner zijn. Pak een handje van de vlokken en druk deze tegen de zijkant van de taart. Zo ga je helemaal rondom door. De bovenkant kan je versieren met het overige fruit. Julia heeft er een hart en 13 opgemaakt!

Dan is die klaar! Julia’s fris en fruitige bosvruchten schuimtaart! Zet hem in de koelkast als je hem nog niet gelijk gaat eten, haal hem er wel op tijd uit (ong half uurtje/ uurtje) zodat de botercreme niet te hard is. En dan is het gewoon een kwestie van aanvallen!!!

image

 

 

Een gedachte over “Julia’s fris en fruitige bosvruchten schuimtaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *