Havermout chocolate chip cookies

Geboren en getogen damster ben ik. Terwijl ik dit typ ben ik er gewoon trots op! Raar eigenlijk maar oke. Als ware Damster heb je vele jaarlijkse gebeurtenissen in dit mooie stadje. Van gondelvaart tot papiercorso. Van Damsternacht alias Nacht van Appingedam met de Duitse worstentent tot de eeuwige voor en najaarsmarkt. Ik moet zeggen dat ik gewoon vorig jaar zomer zoiets had van jemig is er nu alweer wat. En begrijp mij goed, ik hou ervan! Geen kwaad woord. Al raak ik soms wel wat in de war wat wanneer is. Gelukkig zorgen de Damsters hier ervoor dat je niet in de war raakt door gewoon al het wasgoed door de hele winkelstraat te hangen. Ahaa dan is het Venezia del Nord.

Een van die jaarlijkse activiteiten is de Stadsloop. Half Appingedam is afgezet en je moet s ochtends al rekening houden als je net iets te dicht bij het centrum woont. Als ware Damster heb ik mezelf haast verplicht een keer mee te doen met de stadsloop. Vorig jaar heb ik sporadisch wat geoefend en hem zelf een keer gelopen. Gewoon om te kijken of het lukte. Nou het lukte, alleen mijn heupen hebben een paar dagen wat geprotesteerd. Helaas mocht vorig jaar niet het jaar zijn door andere heeeele belangrijke verplichtingen. Maar omdat hij nog steeds zo hoog op mijn lijstje staat moet het hem dit jaar toch echt worden. Dus met heel veel zelfvertrouwen heb ik mij samen met mijn lieftallige tante ingeschreven voor de 5 km stadsloop! Yes! Ik heb net mijn eerste training gedaan onder leiding van een Belgische stem die ik met enige haatgevoelens aan heb gehoord, want jemig dat was best zwaar! Het viel mij vies tegen. Ik ben blij dat ik dit zittend kan typen want mijn benen sterven langzaam af. In mijn hoofd heb ik nog even tijd. Ook dat valt vies tegen! 8 a 9 weken denk ik dat ik nog heb. Dat is niet veel als je wilt trainen om 5 km binnen 30 minuten te halen. Dat had ik mijn tante nog niet verteld dat het wel binnen de 30 minuten moet bedenk ik mij nu. Dat stond namelijk wel als notitie erbij toen ik mijzelf verplichtte dit ten minste een keer te doen in mijn leven. Ik kan mij nu ook nog niet voorstellen dat je werkelijk het idee kan hebben, ahh heerlijk even een rondje van 5 km hardlopen. Ik vind dat idee en gevoel nog heel ver weg. Maar ik hoop toch zeker wel dat dat gaat komen anders wordt het een hele zware 5 km hardlopen. Want ja er staan altijd best wel veel mensen te kijken en ik wil wel lopen alsof het een makkie is. Alsof het totaal geen moeite kost. Al zou mijn gelijk tomaat rode hoofd dit gelijk voor mij verpesten. Maar als ik het dan gehaald heb…. dan heb ik werkelijk de stadsloop gelopen. Dan heb ik werkelijk gedaan wat ik al jaren roep. Ik hoop dat ik niet in een zwart gat val (letterlijk en figuurlijk). Gelukkig hebben we s avonds dan nog het foute feest… dus dat betekent voetjes van de vloer!!!! En zo’n heerlijk hamburger met foute uien (van die zacht gebakken uien die al een uur op zo’n bakplaat liggen!)

Om er nou voor te zorgen dat ik in goede conditie kom heb ik dit recept voor “gezonde” koekjes gevonden die hier in huis goed in de smaak vallen, zeker een aanrader. Dus tot die tijd nog geen vette hamburger die komt erna! Ik zal de koekjes binnenkort ook eens bij mijn runner in crime brengen.

Ingrediënten voor ongeveer 15 koekjes:

  • 100 gram havermout
  • 90 gram bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • paar druppels vanille extract
  • 65 gram pindakaas (dan wel de 100% pindakaas verkrijgbaar bij oa de AH)
  • 80 ml honing (in het originele recept gebruiken ze 125 ml maar ik doe er zelf minder in)
  • 50 pure chocolade

Oké oke het zijn misschien de meest gezonde koekjes, het kan gezonder maar deze vind ik echt wel verantwoord en daarnaast gewoon lekker! Ze lijken een beetje op de gezonde variant van mijn pindakaas koeken.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Mix alle drogen ingrediënten met elkaar in een kom. Mix in een andere kom alle natte ingrediënten met elkaar tot een egaal mengsel. Daarna meng je het natte mengsel met het droge mengsel tot een een mooi egaal deegje. Maak je handen wat nat zodat het wat deeg niet heel erg blijft plakken en vorm 15 ballen. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en duw ze een beetje plat met je hand. Bak ze in ongeveer 12-14 minuten af. Ze mogen wat verkleuren maar deze koekjes zullen altijd wat zachter blijven qua textuur. Laat ze wanneer je ze uit de oven haalt eerst 10 minuten op de bakplaat afkoelen en daarna op een rooster. Zo kan je mooi in de tijd dat de koekjes afkoelen een rondje hardlopen en als je thuis komt ligt er zo’n heerlijk best wel verantwoord koekje voor je klaar!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *