Banoffee taart

image

Een banoffee taart stond op de planning dit keer. We gingen eten bij mijn oom en tante. Pizza van de barbecue. Ik denk dat we al wel 5 keer uitgenodigd waren maar de weekenden zijn vaak druk dus het kwam er steeds niet van. Blijkbaar eten wij vaak ergens anders in het weekend. Dus maar twee week vooruit een pizza date gepland (geloof mij maar ik plan snel weer een date want die pizza was heerlijk!) Maar je kan natuurlijk niet met lege handen aankomen. (Correctie ik kreeg een appje met wat ik ging maken….) We hadden al een keer eerder een banoffee taart gemaakt dus ook nu stond hij in het rijtje met opties. Mijn tante was er al snel uit nadat ik haar deze had gestuurd. Haar reactie: “dat is niet moeilijk een banoffee taart natuurlijk”.

Ik heb hem gemaakt in mijn rechthoekige vorm met uitneembare bodem. Die had ik net nieuw gekocht en riep om gebruikt te worden. Het zou ook kunnen in een springvorm van ongeveer 20 cm. Een krokante koekjes bodem, daarop dulce de leche (wacht ik leg het zo uit!), plakjes banaan, slagroom en wat chocolade schilfers.

Oke dus dulce de leche. Ik weet niet of je weet wat het is maar dit is zo de moeite waard. Toffee uit blik een little jar of heaven. Het is een blikje gecondenseerde melk van friesche vlag. Meestal te vinden in de buurt van de kokosmelk of houdbare zuivel producten in de supermarkt. Deze doe je 2,5/3 uur in een pannetjes kokend water (wel helemaal onder water!). In het blikje zit een gezoete room door deze te koken zal de suiker die erin zit karameliseren. De room zorgt voor een romig geheel. Je weet niet wat je meemaakt. Zeker de moeite waard!

Ingredienten

Bodem

  • 200 gr digestieve koekjes
  • 100 gr roomboter

Vulling 

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 2 bananen
  • 250 ml slagroom
  • 1 el suiker
  • 1 reep pure chocolade ter garnering

Bereiding

Houd er rekening mee dat je eerst de dulce de leche moet maken. Deze moet je namelijk 2,5/3 uur in een pannetje kokend water doen. Zorg dat hij helemaal onder water staat. Dit kan je ook prima een dag of een week van te voren maken. Laat hem helemaal afkoelen en zet hem dan op een koele donkere plek. Wat je natuurlijk ook kan doen is gelijk twee tegelijk maken. Een op voorraad voor je weet maar nooit!

Mocht je een springvorm gebruiken dan zou je bakpapier op de bodem kunnen doen. Vooral als je hem op een speciale schaal wilt leggen. Dan is hij iets meer handelbaar. De bodem wordt namelijk vrij bros. Voor de bodem maal je de koekjes fijn. Dit kan in een zakje met een deegroller, met de hand of in een keukenmachine. Keuzes genoeg! Net waar je zin in hebt en hoeveel je wilt schoonmaken. Smelt de boter en roer deze door de kruimels. Hierna kan je deze in de vorm doen en dan druk je het aan zodat je een mooie bodem krijgt. Je kan een klein opstaand randje maken maar dit is niet noodzakelijk. De vorm plaats je in de koelkast en laat je daar staan totdat je hem gaat afmaken.

Als de bodem koel is en de dulce de leche afgekoeld kan je hem afmaken. Ik raad je wel aan om dit te doen als je hem ook gelijk gaat eten. Banaan verkleurd snel en slagroom kan wat inzakken.

Maak het blikje met heerlijkheid open en proef even. Serieus ik had gelijk of niet? Daarna kan je met een lepel de bodem insmeren met de toffee. Daarna snijd je de banaan in plakjes en verdeel je erover. Ik zou hem nu uit de vorm halen en op een leuke plank of schaal leggen. Klop de slagroom met de eetlepel suiker stijf en verdeel dit erover. Als laatste nog even wat geraspte chocolade erover en dan niet meer wachten maar gewoon aanvallen. Met die lekkere krokante bodem en geniale vulling is dit een heerlijke zoete verleiding.

imageimage

Een gedachte over “Banoffee taart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *