Aardbeien kwarktaart

image image

Er werd mij gevraagd om voor een kinderverjaardag een kwarktaart te maken. Nou ja het moest iets fruitigs zijn. In eerste instantie zou ik een mokka-schuimtaart maken maar er was een zeker iemand die dacht dat niet iedereen dat lekker zou vinden….. “Ik zeg niks”… Dus iets fruitigs moest het worden! Hartstikke leuk want eerlijk is eerlijk ik neig ook altijd wat sneller naar de vrij “zware” smaken…  Aangezien een kwarktaart (ook:-p) altijd wel goed in de smaak valt werd dat hem. Wel een die helemaal zelf  is gemaakt natuurlijk! Deze heeft een bodem van biscuit en dit beviel erg goed. Een week later heb ik dezelfde nog een keer gemaakt voor de meiden uit mijn dansgroep. Wederom viel hij goed in de smaak! Het leuke van deze taart is dat je hem met verschillende fruitsoorten kan maken. Sinaasappel, framboos of juist wat gemend fruit. Dat ga ik zeker ook nog een keer doen maar nu eerst dit recept!

Ingrediënten 

Biscuitbodem:

  • 210 gr eieren
  • 120 gr suiker
  • 7 gr vanillesuiker
  • 90 gr bloem
  • 30 gr maïzena

Kwark topping:

  • 12 blaadjes gelatine
  • 500 gr verse aardbeien (kan ook met diepvries aardbeien)
  • 1 sinaasappel
  • 500 gr magere kwark
  • 200 gr witte basterdsuiker
  • 250 ml slagroom

Garnering:

  • 250 ml slagroom
  • verse aardbeien en eventueel andere vruchten
  • witte chocolade

Dit is hoe ik de taart heb gegarneerd. Je kan hem ook anders versieren. Think outside the box!

Bereiding:

Biscuit

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak je springvorm van 24 cm klaar door bakpapier op de bodem te doen en een opstaande rand te maken. Dit doe je door twee stroken bakpapier te knippen die ongeveer 5 cm boven de rand uitkomen. Vet de rand van de springvorm in zodat het bakpapier er mooi tegenaan blijft plakken. Het beslag gaat namelijk rijzen en met je extra 5 cm kan hij nog hoger worden.

Klop de eieren, suiker en vanillesuiker in 10 minuten luchtig. Het moet er lobbig en licht van kleur uit komen te zien. Dit is natuurlijk het makkelijkste met een staande mixer.

Als je eieren goed gemixt zijn zeef je de bloem en maïzena door het beslag. Dit roer je er goed door heen. Ga nu niet hevig zitten roeren anders sla je gelijk het lucht er weer uit. De truc is om het steeds te “vouwen”. Dit doe je met, je raadt het al, een gummie spatel. Zo kan je namelijk goed over de bodem en de zijkanten van de kom vegen. Als alles goed gemixt is giet je het in de bakvorm en bak je de biscuit ongeveer 30 minuten. Na 30 minuten altijd even prikken met een satéprikker. Prik deze in het midden, komt hij er schoon uit dan is je cake gaar. Nu haal je hem uit de oven en laat je hem 5 minuten staan in de springvorm. Na deze 5 minuten haal je de vorm en het bakpapier erom weg en stort je hem op een rooster. Laat hem nu volledig afkoelen.

Kwartvulling

Week de gelatine in een kom met koud water.

Was 300 gram van de aardbeien en haal de kroontjes eraf. Doe ze in een bakje en pureer dit met een staafmixer. Heb je die niet? Dan kom je ook heel ver met een vork.

Pers de sinaasappel uit en verwarm dit in een pannetjes. Als het bijna kookt haal je het pannetje van het vuur en doe je hier de uitgeknepen gelatine bij in. Even goed roeren totdat het is opgelost. Zet het pannetje eventjes weg zodat het een beetje afkoelt.

Meng daarna de kwark met de suiker en gepureerde aardbeien. Klop in een andere kom de slagroom stijf. Als de sinaasappelsap met gelatine iets is afgekoeld doe je dit bij het kwark en aardbeien mengsel. Als laatste schep je de slagroom er doorheen.

Opbouwen:

Snijd het biscuit horizontaal in twee plakken. Je hebt nu dus 1 plak over. Dit is natuurlijk niet erg want je kan hem gewoon opeten maar je zou er nog een paar mergpijpjes mee kunnen maken of je maakt nog een kwarktaart in een andere smaak…. De keuze is reuze!

Leg de biscuit weer in de springvorm van 24 cm. Het mooiste is als het biscuit niet tegen de rand aankomt dus je kan er nog een stukje rondom afsnijden. Was nu van de overgebleven aardbeien 6 aardbeien en snijdt deze door de midden. Plaats de bovenkant van de aardbei op het biscuit. Met de binnenkant tegen de rand aan. Als je naar het plaatje kijkt van de taart kan je zien wat de bedoeling is. Verdeel de 12 halve aardbeien zo tegen de rand dat als je hem strak makkelijk in punten kan snijden. Hierna giet je de kwark vulling er voorzichtig op en laat je hem 3 a 4 uur opstijven in de koelkast.

Als hij goed stijf is kan je hem gaan decoreren zoals jezelf wilt. Mocht je visite krijgen in de middag en de taart in de ochtend al gaan decoreren gebruik dan een beetje klopfix in je slagroom. Hierdoor zakt deze niet in elkaar. Ik vind het altijd mooi om op het laatst nog een beetje witte chocolade erover te raspen. Als hij dan klaar is kan je hem natuurlijk super makkelijk aansnijden bij elk stukje aardbei aan de zijkant. Hierdoor ziet hij er natuurlijk ook nog eens prachtig uit. Een mooie heerlijk frisse taart voor elke gelegenheid!

Tip!

mocht je nou kleine hapjes willen maken voor een zoet buffet heb ik bovenstaand recept gebruikt. Het beslag alleen in een vierkante vorm 23×23 en ik heb de helft van de kwarkvulling gemaakt. Hieronder een foto van het resultaat!

image

Een gedachte over “Aardbeien kwarktaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *